Inzoomen of uitzoomen?

Stereotypen, we hebben ze bedacht en we hebben ze vervloekt. Het geeft ons rust en zekerheid, maar ook uniformiteit, haat en discriminatie. Het is makkelijk om een groep mensen zo te noemen. Maar het maakt deze mensen ook identiek aan elkaar terwijl iedereen een eigen verhaal heeft. Hebben we stereotypen nodig? Of kunnen we ze naar deze tijd aanpassen?

Van dicht bij zie je de individuen, maar niet de samenhang, de groep. Van ver weg zie je het beeld en de context, maar verlies je de individuele bouwstenen. Moeten we daarom in of uitzoomen om het beeld goed te snappen?

De portretten zijn afgeleid door delen van verschillende gezichten samen te voegen, om zo een algemeen mogelijk beeld te krijgen. Deze gezichten zijn gecreëerd door A.I. via de website thispersondoesnotexist.com. Want bestaat het echte stereotype wel? De stereotypen zijn gemaakt met vijf dezelfde materialen. Ze laten de overeenkomsten tussen ons allen zien. Maar ieder steentje is uniek en handgemaakt. Hoe gaan we om met identiteit in stereotypen?

Galerie Door
Versantvoortstraat 1, Mariaheide (ingang Pastoor van Haarenstraat)
De tentoonstelling loopt van 8 mei t/m 1 augustus 2021.

Voor meer informatie kijk op www.galeriedoor.nl