Wat is identiteit en hoe komt het naar buiten?

Sieraden worden veel gedragen omdat ze een deel van je zijn. Ze vertellen iets over je. Ze laten zien wie je bent en waar je van houd. Sieraden vertellen een verhaal. Je identiteit. Maar hoe kan dat eigenlijk? Hoe kan een sieraad je identiteit vertellen? Verteld het sieraad bepaalde waarden, standpunten of karaktereigenschappen? Een sieraad is toch een ding? Hoe kan dat vertellen over jouw identiteit? En hoe doe je dat zelf eigenlijk? Hoe kan een lichaam vertellen over identiteit? Wat is identiteit?

Als je iemand ziet weet je meestal al een aantal dingen. De kleur van het haar en de conditie van de huid vertellen veel over deze persoon. Waar deze persoon vandaan komt en de leeftijd misschien. Maar hoe kun je dit lezen van iemands gezicht? Is het de huid die je dit verteld? Geeft de huid ook bepaalde basis informatie zoals een sieraad doet? Als je een ouder iemand ziet bijvoorbeeld, zijn gezicht is vol met rimpels. Waaraan lees je af dat deze man een lichamelijk zwaar leven heeft gehad? Of heeft hij een stressvol leven gehad? Zijn er bepaalde regels die we volgen als we een gezicht lezen? Leren we deze regels onszelf aan?

Identiteit is iets van binnen. Je eigen gedachtes, gevoelens en emoties. Deze zijn privé, beschermd door je huid. Maar sommige gedachtes en gevoelens laten zich niet afschermen door je huid. Ze zijn duidelijk leesbaar. De huid als grens van je privé-perspectief en de publieke wereld… Maar ook als spiegel. De huid, een punt waar het je identiteit wordt. Maar hoe gaat dit? Hoe komt je identiteit naar buiten? Hoe wordt het zichtbaar?

Met al deze vragen ben ik filosofisch onderzoek gaan doen. Ik wilde het waarom en het hoe weten, de onderliggende laag en misschien zelfs het begin. Maar hoe meer ik las, hoe meer vragen ik mezelf stelde. Vragen waar ik geen antwoord op had. Om de vragen op een andere manier te stellen en mijzelf een ander inzicht te geven. Ben ik met deze vragen in mijn hoofd werkstukken gaan maken. Voor iedere vraag een werkstuk. Ieder stuk ontstaan door de vraag en stelt de vraag ook weer.

Wat is identiteit en hoe komt het naar buiten? Kijk naar de sieraden. Voel ze. Geven ze jou een mogelijkheid op de vragen? Kunnen we samen een voorstel vinden. Of bestaat een optie niet?