Gesp voor de nieuwe mantel van Maria

Claire-Marie Buffet. Ontwerpster mantel.

Het is een bijzondere opdracht om een nieuwe mantel voor O.L.V. Sterre der Zee te maken, aangezien het beeld een schoonheid heeft die je moeilijk kunt vangen. Ik heb geprobeerd de vele gezichten en symbolen in mijn textielontwerp te verwerken, haar zachtaardigheid, haar liefde, haar puurheid, haar gratie, haar genade, maar ook haar armoede en eenvoud.

De bloemen in het ontwerp vertegenwoordigen die goedheid en gulheid. Maar het ontwerp is vooral geïnspireerd op de lelie, met lange bloemblaadjes. Ik heb geprobeerd om de schoonheid en kwetsbaarheid van Maria te benadrukken. Normaal gesproken is de lelie wit, omdat ik vooral de stralende schoonheiden haar soevereiniteit wilde benadrukken heb ik voor goed gekozen.

Omdat ik het belangrijk vond om de goedheid van god uit te drukken in licht, heb ik daarom het goddelijke licht van de glas in loodramen als inspiratiebron genomen. In mijn ontwerp is het patroon van de lelie zichtbaar maar ook de zon met haar zonnestralen, door de gouden kleur krijgt het geheel een weelderige uitstraling. Daarnaast heb ik ook gekozen voor drie rozetten die symbool staan voor de drie sterren die vaak gebruikt worden in de iconografie van Maria en zijn de details van het altaar achter haar in het ontwerp van de nieuwe mantel geïntegreerd. De gouden stof heb ik speciaal op een markt in Parijs gekocht, de overige stoffen komen uit Maastricht.

Ik heb gebruikt gemaakt van de moderne technologie, lasercutting om het patroon uit te snijden, dit is uitgevoerd bij FabLab in Maastricht. Deze techniek maakt het mogelijk om hele fijne sneden te maken, zodat het lijkt op kant en het er erg geraffineerd uitziet, door de fragiliteit krijgt het geheel een delicate uitstraling.

Elwy Schutten. Ontwerpster gesp.

Wat voelde ik me vereerd, nadat ik hoorde dat ik de gesp voor de nieuwe mantel van het Maria beeld van de Lieve Vrouwe Kerk Maastricht mocht maken. Na het eerste overleg met Claire-Marie wist ik dat ik iets wilde ontwerpen met de ’verloren’ stukjes van de mantel. Deze ’verloren’ stukjes komen uit de mantel te voorschijn en vormen samen de gesp. Claire-Marie heeft zich voor de mantel laten inspireren door de lelie en de fragiliteit van Maria. We wilden dat de gesp een aanvulling op de mantel zou worden. Dus heb ik me ook op de lelie en de fragiliteit laten inspireren.

De figuren van de mantel heb ik in messing uitgevoerd en ingezaagd zodat er een fijne contourlijn ontstond, waarna ik ze heb gepositioneerd in een uitwaaierende positie, zoals de lelie. Het slot gedeelte heb ik mee laten spelen met het beeld, zodat de ene kant van de mantel gelijkmatig overloopt in de andere kant. Nu het ontwerp gerealiseerd is ben ik er trots op om het aan u te presenteren. Ik hoop dat u net als ik, erg veel plezier beleefd aan de gesp en de mantel!

Een tijdje later vroegen de medewerkers van de Lieve Vrouwe Kerk Maastricht of ik een speld wilde maken voor het reismanteltje van het Jezuskind.

De inspiratie van edelsmid Elwy Schutten voor het ontwerpen van de broche, die gespeld zit op het reismanteltje van het Jezuskind, behorende bij het beeld van de Sterre der Zee.

” HOOP UIT EEN RUWE SAFFIER ”

Een sieraad voor het kindje Jezus, dat op zijn reismanteltje wordt gedragen en in harmonie is bij het slot van de Sterre der Zee reismantel, welke ter gelegenheid van 600 jaar Sterre der Zee verering in Maastricht door de 300 jarige Broederschap van Haar in 2014 werd aangeboden. Het sieraad, de broche, is gebaseerd op het ontwerp van het slot van de Sterre der Zee reismantel dat Elwy Schutten toen heeft ontworpen.

De vormgeving is gebaseerd op de reststukjes van de mantelstof tijdens de fabricage, die samen tot een lelie vloeien: Een lelie van zuiverheid.

Het geloof geeft kracht en hoop, een hoop dat het beter wordt. Ook al moeten we eerst door een moeilijke en soms pijnlijke periode. Als een ruwe steen beginnen we en worden geslepen in moeilijke situaties. We leren hoe het moet en hoe zuiver te zijn, om aan het einde zo mooi te zijn als een edelsteen. Slijpen kan pijnlijk zijn, maar er komt altijd iets moois uit. Wees eigen en vorm je eigen edelsteen. Elwy wenst dat dit sieraad helpt om hoop te geven in moeilijke situaties.

Tweede Paasdag 2017