Kleding of identiteit

Kleding of identiteit?

Als we onze identiteit willen tonen denken we al snel aan kleding. Hoe je bijvoorbeeld met een t-shirtje of een blouse een andere boodschap mee over kunt laten komen. Vertellen bij welke groep je hoort, vertellen over je afkomst en over je toekomst dromen. Maar wat voegt een sieraad daaraan toe als deze boodschappen al door kleding verteld worden? Een kleine hint naar iets meer of iets anders?

Als we een kledingstuk ergens zien hangen zonder een mens die het draagt, zonder een mens met identiteit, lezen we al enkele waarden af aan het kleding stuk. Wanneer we het stuk dragen voegt onze identiteit zich dan samen met de identiteit van het kledingstuk of straalt de identiteit van het kledingstuk op ons af? Leggen we identiteit op aan de kleding of legt de kleding identiteit op aan ons?

Maar hoe komt dat verhaal eigenlijk in die kleding? Wie bepaald deze identiteit van de kleding? De maker of de ontwerper? Kun je als drager vervolgens kiezen uit enkele identiteiten en deze naar je eigen wens op en af zetten? Zoals we een masker opzetten? Wat blijft er dan nog van onze identiteit over als deze zo verwoven zit met onze kleding?

De stukken zijn gemaakt als maskers. Ze bevragen de positionering en inmenging van kleding en de basis van onze identiteit, de huid.