Hoe beïnvloed cultuur je identiteit?

Hoe beïnvloed cultuur je identiteit?

Cultuur geeft ons een zekerheid in een onzekere situatie. Weten wat te moeten doen of wat te moeten voelen geeft rust in een onbekende situatie.
Kunst is een manier om ons te leren wat we moeten voelen of moeten doen. Kan een sieraad dat ook? Is er informatie verborgen in een sieraad over hoe we ons moeten gedragen of wat we moeten voelen? En hoe beïnvloed dit je?

Om dit te vragen heb ik gebruik gemaakt van een valhamer. Dit is een oude machine waar in de vorige cultuur industriële sieraden mee werden gemaakt. Doormiddel van stempels werden deze in het edelmetaal geperst. Deze oude stempels zitten vol met verhalen, gevoelens en gedrag. Samen vormen de figuren een patroon. Wat vertellen de figuren elkaar en wat vertellen ze samen?

Het edelmetaal is gevormd als een huls voor de vorige cultuur. Cultuur die we mee willen nemen naar de veranderende nieuwe cultuur. Gecombineerd met het speksteen is het als twee lagen van je identiteit. Je culturele identiteit en je persoonlijke. Hoe staan deze in relatie met elkaar? Hoe beïnvloed cultuur je identiteit?

Foto’s door: Benedikt Adler

Meer informatie/film:

Film over de residence
Interview with the company C. Hafner
Emma Kreativzentrum Pforzheim